تعریف زخم بستر
زخم بستر به آسیب وارد شده به قسمتی از پوست و بافت گفته میشود که
معمولا در اثر نشستن یا خوابیدن طولانی مدت در یک وضعیت ثابت ایجاد می
شود.
آشنایی با لایههای پوست
سه عامل در پيدايش زخمهاي فشاري موثرند:
ü شدت فشار و فشار لازم جهت بسته شدن مويرگها
üطول مدت فشار
ü تحمل بافت
نقاط تحت فشار در پوزیشنهای مختلف
نقاط تحت فشار در پوزیشنهای مختلف
سطح 1: قرمزي پوست
سطح 2: از بين رفتن لايه هاي پوستي شامل اپيدرم
سطح 3: از بين رفتن وسيع پوست تا بافت زير درم
سطح 4: تخريب عميق بافت، از بافت زير پوست تا فاسيا توسعه مي يابد وممکن است شامل عضله و يا همچنين استخوان باشد
عوامل خطرساز در پيدايش زخمهاي فشاري
×گچ ،تراکشن، وسايل ارتوپدي و ساير تجهيزات
. فاکتورهاي زمينه ساز يا عوامل مساعد کننده شرايط تشکيل زخمهاي فشاري
× نيروي شرينگ و نيروي اصطکاک
×کمخونی و اختلال در گردش خون محیطی
×بیماریها
***************************
پیشگیری
1. افزايش تعداد دفعات حمام شخصي
2. بررسي و معالجه بي اختياري
3. استفاده از مرطوب کننده ها براي پوست خشک
4. روي برجستگي ها استخواني را مالش ندهيد.
5. استفاده از تکنيکهاي صحيح چرخش،انتقال و پوزيشن دادن
6. استفاده از لوبرکانت ( روغن) يا پوششهاي حمايتي به منظور کاهش آسيب ناشي از اصطکاک
7. تغذیه مناسب
8. ايجاد يک برنامه نوتواني
9. استفاده از بالشت روي برجستگي هاي استخواني
10. اجتناب از پوزيشن هايي که فشار مستقيما بر روي تروکانترها وارد مي شود
11. آموزش به افرادي محدود در صندلي که توانايي دارند و قادرند هر 15 دقيقه وزن بدن را به قسمتي ديگر منتقل کنند.
********************
پانسمان ايدهآل
زير پانسمان محيط مرطوب حفظ شود.
اجازه تبادل گازهايي مانند اكسيژن،دي اكسيد كربن و بخار آب را بدهد.
حرارت مناسب را حفظ نمايد.
نسبت به ميگروارگانيسم ها نفوذ پذيرباشد.
در زخم ذرات ريز و باقيمانده به جاي نگذارد.
نياز به تعويض مكرر نداشته باشد.
استفاده از آنها سالم و بي خطرباشد.
ظرفيت جذب بالايي داشته باشد.
خواص و ويژگيهاي خود را بطور ثابت حفظ كند.
زخم را از آسيب مكانيكي محافظت كند.
مشاهده و بررسي زخم با وجود آنها ساده باشد.
مقرون به صرفه باشد.
************************
رژیم غذایی
•مصرف رژیم غذایی متعادل و متنوع که حاوی همه گروههای غذایی به میزان مورد نیاز باشد.
•دریافت کافی پروتئین از طریق مصرف گوشتهای سفید به ویژه ماهی، حبوبات و مغزها.
• مصرف سبزیجات و میوهجات تازه.
• مصرف مکملهای پروتئین- انرژی و مکملهای ویتامین – مینرال در صورت محدودیت دریافت غذا و تنها با تجویز متخصصین.
• نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در روز در صورت عدم محدودیت مایعات.
• مصرف روغنهای مفید مثل روغن زیتون و کانولا برای تأمین انرژی و نیز چربیهای مفید.
• افزایش انرژی و پروتئین رژیم غذایی با استفاده از پودر آجیل، روغنهای مفید، پنیر رنده شده و شیر خشک.